Onder 19-voorjaar / Spelerinformatie
Hofs, Nicky
Naam: Nicky Hofs
Positie: Assistent-trainer
Leeftijd: 36 jaar
Geboorteplaats: Arnhem
Nationaliteit: Nederlandse
Voorheen: Als speler: Arnhemse Boys, Vitesse 1892, Vitesse, Feyenoord, Vitesse, AEL Limassol (Cyprus)
Huidige club: Vitesse
Debuut Vitesse 1: 27-01-2002: Vitesse - NEC
Selectie Nationale elftal: Nederlands Elftal, Jong Oranje, Olympisch Elftal, Nederland O19, Nederland O17


Nicky Hofs is bezig aan zijn 14e seizoen (effectief 13,5 seizoen) bij Vitesse, waarvan 6,5 jaar in de opleiding.

In het seizoen 1995-1996 begon hij in de B1 van Vitesse, bij gebrek aan lagere elftallen. De twee jaar die daarop volgden speelde hij echter in de C1 die op dat moment voor het eerst bij Vitesse actief was. In 1998 werd hij landskampioen bij de C-junioren. Van 1998-2000 kwam hij alsnog in de B1. In zijn eerste jaar 1998/99 werd hij opnieuw landskampioen. In zijn tweede jaar speelde hij ook al voor de A-junioren en daarin kwam de geboren Arnhemmer tot 15 doelpunten, waarvan 6 in de beker.

In het jaar 2001-2002 komt het dan tot het debuut van Hofs. Aan het begin van het seizoen speelt hij nog wat wedstrijden in de A1 (2 goals), maar later speelt hij voornamelijk in wat dan Jong Vitesse is gaan heten (9 goals waarvan 5 beker). Eind januari komt de droom van Hofs uit als hij mag debuteren in het eerste elftal van Vitesse. Op 27 januari in de thuiswedstrijd tegen NEC speelde hij zijn eerste duel. Dat seizoen maakt Hofs 2 doelpunten in de hoofdmacht van Vitesse.

Hofs groeide na dit seizoen uit tot een vaste klant in het eerste elftal van Vitesse. Helaas gooiden blessures nogal eens roet in het eten. Onder meer een zware knieblessure verhinderde dat Hofs meer wedstrijden in die periode kon spelen. Het seizoen 2002-2003 levert 2 doelpunten op en ook scoorde Hofs nog eenmaal voor Jong Vitesse. Met Jong Vitesse pakte hij dat jaar ook nog de KNVB Beker. Het jaar erop is zijn productiefste jaar tot nu toe voor Vitesse, als hij 9 keer raak mikt in het eerste (4x beker) en ook nog 2x scoort in Jong Vitesse. Vitesse streedt het hele seizoen tegen degradatie. Via de nacompetitie blijft Vitesse behouden voor de eredivisie, mede dankzij een in topvorm verkerende Hofs.

In het seizoen 2004-2005 ging het wederom financieel erg slecht met Vitesse. Vitesse bleek dan ook niet in staat om het contract met Hofs te verlengen. In zijn laatste halfjaar scoorde Hofs nog 6 treffers. Tijdens de winterstop van dat seizoen nam Feyenoord Hofs over van Vitesse. Zijn debuut maakte hij vervolgens tegen Vitesse in de Kuip, waar hij als verliezer van het veld stapte en ondertussen nog ruziemaakte met "broertje" Theo Janssen.

Hofs speelde van 2005 tot en met de zomer van 2008 in het eerste van Feyenoord. Mede door blessures kwam hij nooit tot een hoog aantal duels in een seizoen. In totaal speelde Hofs 68 competitieduels voor Feyenoord waarin hij 21 keer scoorde. Tijdens zijn periode bij Feyenoord komt het ook tot 1 interland voor Nederlands Elftal op 1 maart 2006 tegen Ecuador.

Aan het begin van het seizoen 2008-2009 draait Vitesse een allerbelabberdste voorbereiding op het seizoen. Duidelijk is dat er iets moet gebeuren. Op de avond van het sluiten van de transfermarkt weet Vitesse Hofs te huren voor één seizoen van Feyenoord. Vervolgens bleef Hofs voor het eerst in zijn carrière een heel jaar fit en kwam tot 30 competitieduels namens Vitesse. Dat seizoen scoorde hij 7 keer.

Na het seizoen op huurbasis bij Vitesse, moet Hofs terugkeren in de Kuip. Aanvankelijk traint hij er nog met de eerste selectie, maar later moet hij met de beloften trainen. Ondertussen probeert Vitesse hem over te nemen, maar de onderhandelingen lopen erg moeizaam, mede omdat Hofs loert op een buitenlands avontuur. Medio juli doen zowel Vitesse, Hofs als Feyenoord water bij de wijn en zo neemt Vitesse Hofs definitief over. Hofs tekende een contract dat hem tot de zomer van 2011 aan Vitesse verbindt.

Bij de eerste wedstrijd van het seizoen 2009-2010 speelt Hofs uit bij Willem II zijn honderste eredivisieduel voor Vitesse.


17-07-2009: Nicky Hofs tekent voor 2 jaar bij Vitesse

ARNHEM - Vitesse heeft Nicky Hofs na wekenlange onderhandelingen eindelijk vast weten te leggen.

De 26-jarige Arnhemmer tekent een contract voor twee seizoenen bij Vitesse. Hofs kwam afgelopen seizoen al op huurbasis uit voor de Arnhemse club. Hij debuteerde in 2002 voor Vitesse en stapte begin 2005 over naar Feyenoord, waar hij dit seizoen buiten de boot viel.

Het is de bedoeling dat Hofs direct aansluit bij de selectie. Mogelijk neemt trainer Theo Bos hem zaterdag al mee naar de oefenwedstrijd tegen Lokomotive Sofia in Angeren.

Bron: Omroep Gelderland
01-09-2008: Vitesse huurt Nicky Hofs van Feyenoord

 AMSTERDAM - Vitesse heeft zich voor de rest van het seizoen verzekerd van de diensten van Nick Hofs. Dit meldt Omroep Gelderland maandag.

De 25-jarige Arnhemmer had in de Kuip geen basisplaats meer. In 2004 bewandelde Hofs de omgekeerde weg. Voor Feyenoord debuteerde hij met een treffer tegen Vitesse. In 68 duels voor de Rotterdammers scoorde hij 21 keer.

Technisch directeur Marc van Hintum: "We zijn geweldig blij dat hij weer richting Arnhem komt. Het waren lange onderhandelingen, maar we zijn er gelukkig uitgekomen."

Bron: Infostrada Sports
03-04-2006: Hofs denkt nog niet aan het WK

ARNHEM - Als jochie van Arnhemse Boys D1 won Nicky Hofs ooit de Arnhem Jeugd Cup. ,,De finale was tegen DVV en het was heel lang 0 - 0. Een paar minuten voor tijd schoot ik em toen binnen. Dat zijn de mooiste.“

Nicky Hofs was gisteravond een van de gasten in het clubgebouw van Elsweide, waar de 22-jarige Feyenoorder de loting verrichtte voor de Arnhem Jeugd Cup. Ook schoof hij even aan bij het bijbehorende sportcafé.

„Natuurlijk mis ik Vitesse nog wel eens“, zei Hofs. „Sinds mijn kinderjaren heb ik er gespeeld. Als je dan na tien jaar weggaat, dan houd je zeker een band met de club.“

„Feyenoord is als club veel groter“, vervolgde Hofs. „Neem de tunnel in de Kuip, op weg naar het speelveld. Dat is zo speciaal. Elke keer als ik door die tunnel loop voor de warming-up, dan krijg ik het gevoel dat ik er niet slecht kan spelen. De belangen zijn er enorm. Daar moest ik in het begin wel even aan wennen. Als je niet presteert, voel je gelijk de hoge druk van het publiek.“

Dat merkte hij recentelijk, toen hij na de winterstop terugkeerde na zijn knieblessure. „In de eerste wedstrijden heb ik heel goed gepresteerd. Toen kwam ik ook bij het Nederlands elftal. Dan weet je dat de druk toeneemt en dat ze dan sneller zeggen dat het iets minder gaat.“

Hofs noemt zijn flirt met Oranje, zijn debuut tegen Ecuador, "in een woord fantastisch". „Als je begint te voetballen, dan zie je op televisie het Nederlands elftal op een WK. Daar droom je van. Na een zware periode, met mijn blessure, stond ik ineens als kleine jongen tussen de grote mannen“, aldus Hofs, die nog niet wil dagdromen over een eventuele plek in de definitieve WK-selectie van bondscoach Marco van Basten. „Ik moet gewoon mijn best blijven doen. Dan zullen we wel zien.“

Feyenoord is afgehaakt in de strijd om de landstitel. Toch vindt Hofs dat de Rotterdamse ploeg een goed seizoen meemaakt. „Het halen van de play-offs is na vorig jaar een goed begin voor Feyenoord. We hebben nu meer Nederlandse jongens in het team. Dat zorgt in het veld voor een betere communicatie. Dat is heel belangrijk.“

In 2008 bestaat de volksclub honderd jaar en de clubleiding heeft nu al verklaard dat het in dat jaar de landstitel eist. „We zijn dit jaar afgehaakt doordat we onnodig punten hebben weggegeven tegen lager geklasseerde ploegen. Dat moet er uit. Misschien gaat dat volgend jaar, en anders het jaar daar op.“

Bron: De Gelderlander
14-02-2006: Voorselectie Nicky Hofs
Nicky Hofs is door bondscoach Marco van Basten geselecteerd voor de voorlopige selectie van het Nederlands Elftal voor de oefeninterland tegen Ecuador op 1 maart.

Bron: www.knvb.nl
01-03-2005: Jong Oranje
Foppe de Haan begroet een aantal grote namen in zijn uitverkoren groep voor Jong Oranje. Nu Nigel de Jong en Romeo Castelen buiten de boot zijn gevallen bij het Nederlands elftal roept de Friese coach het tweetal op voor zijn selectie, die in het kader van de EK-kwalificatie op vrijdag 25 maart in Urziceni tegen Roemenië speelt.

De selectie:
Doel: Remko Pasveer (FC Twente), Boy Waterman (sc Heerenveen)
Verdediging: Michael Jansen (Vitesse), Arnold Kruiswijk (FC Groningen), Frank van Mosselveld (Willem II), Paul Verhaegh (FC Den Bosch), Jerrel Wolfgang (sc Heerenveen) en Ramon Zomer (FC Twente)

Middenveld: Raymond Fafiani (FC Twente), Nicky Hofs (Feyenoord), Nigel de Jong (Ajax), Robin van Persie (Arsenal) en Stijn Schaars (Vitesse)

Aanval: Romeo Castelen (Feyenoord), Klaas-Jan Huntelaar (SC Heerenveen), Collins John (Fulham), Daniël de Ridder (Ajax) en Eldridge Rojer (Vitesse)

De wedstrijden:
Vrijdag 25 maart, 15.00 uur in Urziceni
Jong Roemenië - Jong Oranje

Dinsdag 29 maart, 19.30 uur in Tilburg
Jong Oranje - Jong Armenië

Bron: www.knvb.nl
14-11-2004: Haklander vervangt geblesseerde Hofs
Bondscoach Foppe de Haan van Jong Oranje kan woensdag tijdens de vriendschappelijke jeugdinterland tegen Jong Frankrijk niet over Nicky Hofs (Vitesse) en Klaas Jan Huntelaar (SC Heerenveen) beschikken.

Hofs raakte zaterdag tijdens de door zijn club gewonnen uitwedstrijd bij Heerenveen (0-3) aan zijn hamstring geblesseerd. Ook Huntelaar haalde het einde van die wedstrijd niet ongeschonden. Bondscoach De Haan wees Richard Haklander van De Graafschap als vervanger voor Hofs aan.
Voor Huntelaar haalde hij Jack Tuyp van FC Groningen bij de selectie voor het duel in Parijs.

Bron: www.knvb.nl
12-11-2004: Vitesse hofleverancier Jong Oranje
Vitesse is met vier geselecteerden hofleverancier van Jong Oranje, het elftal van bondscoach Foppe de Haan. De ploeg speelt woensdag 17 november een oefeninterland tegen Jong Frankrijk

Michael Jansen, Nicky Hofs, Stijn Schaars en Eldridge Rojer maken deel uit van de selectie van bondscoach Foppe de Haan. Jong Oranje speelt op woensdag 17 november in Frankrijk een oefeninterland tegen Jong Frankrijk. De interland wordt gespeeld in Stade Louis Michel in Sète, aftrap 15.00 uur.

Bron: www.knvb.nl
27-04-2004: Jong Oranje scoort tweemaal voor het onweer
De wedstrijd duurde maar 67 minuten, maar was voor Jong Oranje daarom niet minder de moeite waard. In Den Bosch won de formatie van KNVB-coach Cor Pot het door onweer gestaakte oefenduel met de plaatselijke eerstedivisionist met 0-2. ‘Het waren twee fantastische goals’, genoot de oefenmeester, die niet alleen tevreden was over de doelpunten. ‘De spelers in deze groep groeien naar elkaar toe. Ze zijn enthousiast en gretig. Leuk om mee te werken.’

Deze lichting spelers van het nieuwe Jong Oranje, geboren na 1 januari 1983, bereidt zich de komende maanden voor op de kwalificatiereeks voor het Europees kampioenschap 2006. Nederland speelt in die reeks tegen Armenië, Macedonië, Finland, Roemenië en Tsjechië. In aanloop daar naartoe was FC Den Bosch de oefentegenstander. Een degelijke, vond Pot. ‘Ze draaien niet voor niets goed in de Gouden Gids Divisie.’

Misschien daarom wel toonden de spelers in het oranje zich dinsdagavond enthousiast. ‘De motivatie voor dit soort wedstrijden is wel eens wat minder’, weet Pot. ‘Maar we toonden ons vanavond gretig.’ Jong Oranje deed het zonder de drie geblesseerde afzeggers Van Persie, Kruiswijk en Mathijssen, maar mét Robert van Boxel (ADO Den Haag) en Nigel de Jong (Ajax).

De nationale talenten begonnen slap aan het duel, toch scoorden ze al binnen vijf minuten. Een aanval over links na een snelle opbouw van achteruit, werd door Frank van Mosselveld knap voorgezet en door Klaas-Jan Huntelaar overtuigend ingekopt: 0-1. ‘Een klassieke combinatie’, noemde de coach de treffer. De tweede kwalificeerde hij zelfs als het hoogtepunt van de avond. Castelen trok vanaf links naar binnen en haalde verwoestend uit. De bal belandde knap in de kruising: 0-2.

De tweede helft leverde voor het publiek minder mooie momenten op. Gedeeltelijk omdat het duel iets inzakte, gedeeltelijk omdat het tweede bedrijf slechts 22 minuten duurde. Onweer was de boosdoener. Komende oefentegenstander is België, op 28 mei. Pot: ‘Al met al was het een nuttige bijeenkomst. De jongens groeien naar elkaar toe, er ontstaan vaste lijnen. Dat is leuk om te zien.’

Statistieken:

27.04.2004
Den Bosch
Oefenwedstrijd (Jong Oranje)

FC Den Bosch - Jong Oranje 0-2 (0-2)
5. Klaas-Jan Huntelaar 0-1, 30. Romeo Castelen 0-2.

Opstelling: Boy Waterman (SC Heerenveen), Nigel de Jong (Ajax), Michael Jansen (Vitesse), Ramon Zomer (FC Twente), Frank van Mosselveld (Willem II), Nick Hofs (Vitesse), Daniël de Ridder (Ajax), Jordi Hoogstrate (PSV), Klaas-Jan Huntelaar (AGOVV), Jack Tuyp (Volendam) en Romeo Castelen (ADO Den Haag).

Wissels: 45. Michel Vorm (FC Utrecht), Robert van Boxel (ADO Den Haag), Stijn Schaars (Vitesse), Raymond Fafiani (Vitesse) en Sandro Calabro (FC Utrecht) voor Waterman, Van Mosselveld, Jack Tuyp, Romeo Castelen en Huntelaar. 60. Paul Verhaegh (AGOVV) voor Nigel de Jong.

Bron: www.knvb.nl

18-04-2004: Vier spelers in Oranje onder 21
Vier spelers van Vitesse zijn door de KNVB Coach geselecteerd voor het Nederlands elftal onder 21 jaar.

Michael Jansen, Stijn Schaars, Nicky Hofs en Raymond Fafiani zijn geselecteerd voor een trainingsstage met Oranje onder 21 op 26 en 27 april. De stage wordt afgesloten met een oefenwedstrijd tegen FC Den Bosch.

Bron: www.vitesse.nl

30-03-2004: Gegroepeerd Jong Oranje boekt prima resultaat
Opererend vanuit verdedigende stellingen heeft Jong Oranje een uitstekend resultaat geboekt in de oefenwedstrijd tegen de Franse leeftijdsgenoten. In Tilburg werd het 1-1. Met die uitslag was KNVB-coach Cor Pot, die Frankrijk als topland betitelt, zeer content. ‘Wij willen altijd vooruit voetballen, maar soms mag je ook best op resultaat spelen. Dat hebben we prima gedaan.’

Technisch waren de Fransen de betere ploeg, maar het gegroepeerde Jong Oranje hield goed stand. En opende zelfs via Vitesse-middenvelder Nicky Hofs in de 19e minuut de score. Vijf minuten later trok Frankrijk de stand alweer gelijk door een goal van aanvaller Jeremie Aliadière, lid van het uitgebreide Franse contigent van Arsenal.

Keeper Michel Vorm van FC Utrecht pareerde in de tweede helft een aantal kansen van de Fransen en behoedde Jong Oranje daarmee voor een achterstand. Pal voor tijd spatte een schot van Robin van Persie op de paal, maar daar kon Pot vrede mee hebben. Een overwinning voor Jong Oranje zou geflatteerd zijn.

Feyenoorder Van Persie droeg de aanvoerdersband in het stadion van Willem II dat met zo’n 2500 toeschouwers was gevuld. Een bewuste keuze van Pot die in het verleden nog wel eens een kritische noot losliet over de grillige nummer tien. ‘Dat was een andere tijd. Toen zat hij met makelaars en contractbesprekingen in zijn hoofd. Vandaag heeft hij zich zeer positief opgesteld. Die jongen wil alleen maar voetballen.’

De Rotterdammer kreeg van Pot de symbolische leidersrol toebedeeld nu John Heitinga en Nigel de Jong de overstap naar het Nederlands elftal hebben gemaakt. ‘Maar ook hem te stimuleren en een gevoel van eigenwaarde te geven.’ Van Persie stelde zijn coach niet teleur. ‘Hij heeft heel hard gewerkt en was een positief voorbeeld voor de rest van de groep.’

Jong Oranje speelt nog twee wedstrijden onder leiding van KNVB-coach Pot, in april tegen FC Den Bosch en in mei tegen België. Daarna draagt hij de oudste beloften over aan Foppe de Haan. Die gaat na de zomer met de groep aan de slag om kwalificatie voor het EK 2006 te bewerkstelligen. ‘De wedstrijden die we nu spelen staan puur in het teken van volgend seizoen. Ik vind het een heel getalenteerde groep die alles heeft wat nodig is. We bereiden ons nu al zo goed mogelijk voor op die EK-kwalificatie zodat Foppe straks de groep optimaal kan overnemen.’

Statistieken:
30.03.2004
Willem II Stadion, Tilburg
Vriendschappelijk (Jong Oranje)

Nederland-Frankrijk 1-1 (1-1)
Scoreverloop: 19. Hofs 1-0; 24. Aliadière 1-1

Opstelling: Michel Vorm (FC Utrecht); Paul Verhaegh (AGOVV), Glenn Loovens (Excelsior), Arnold Kruiswijk (FC Groningen), Frank van Mosselveld (Willem II); Nicky Hofs (Vitesse), Daniel de Ridder (Ajax), Danny Mathijssen (Willem II), Klaas-Jan Huntelaar (AGOVV), Robin van Persie (Feyenoord), Romeo Castelen (ADO Den Haag)

Wissels: 46. Civard Sprockel (Excelsior) voor Kruiswijk; 46. Ramon Zomer (FC Twente) voor Loovens; Michael Jansen (Vitesse) voor Van Mosselveld; Jack Tuyp (FC Volendam) voor Huntelaar; 84, Raymond Fafiani (Vitesse) voor Castelen; 90. Sandro Calabro (FC Utrecht) voor De Ridder.

Bron: www.knvb.nl
23-03-2004: Onder 21 oefent evenals Oranje tegen Frankrijk
Een dag voorafgaand aan de oefeninterland Nederland - Frankrijk in Stadion Feijenoord speelt het Nederlands elftal voor spelers onder 21 jaar een oefenwedstrijd tegen hetzelfde land. Het duel vindt op dinsdag 30 maart plaats om 19.30 uur in Tilburg op het veld van Willem II. KNVB-coach Cor Pot heeft de selectie bekendgemaakt.

Doel:
Michel Vorm (FC Utrecht) en Boy Waterman (SC Heerenveen)

Verdediging:
Paul Verhaegh (AGOVV), Civard Sprockel (Excelsior), Glenn Loovens (Excelsior), Arnold Kruiswijk (FC Groningen), Michael Jansen (Vitesse), Frank van Mosselveld (Willem II) en Ramon Zomer (FC Twente)

Middenveld:
Danny Mathijssen (Willem II), Nicky Hofs (Vitesse), Daniel de Ridder (Ajax) , Robin van Persie (Feyenoord) en Jack Tuyp (FC Volendam)

Aanval:
Romeo Castelen (ADO Den Haag), Raymond Fafiani (Vitesse), Klaas-Jan Huntelaar (AGOVV) en Sandro Calabro (FC Utrecht)

De volgende spelers is gevraagd zich beschikbaar te houden voor het geval de selectie wordt getroffen door blessures:
Erwin Friebel (RBC Roosendaal), Stijn Schaars (Vitesse), Koen Garritsen (AGOVV), Harrie Gommans (Excelsior), Jhon van Beukering (De Graafschap), Ben Kerstens (NAC) en Robert van Boxel (ADO Den Haag).

Bron: www.knvb.nl

17-02-2004: Ambiance inspireert Jong Oranje tot frisse start
Het regende de voorbije dagen afzeggingen bij Cor Pot. Met een vernieuwde maar hevig gekortwiekte selectie vloog de coach met Jong Oranje over de Noordzee om in Hull een voortreffelijke wedstrijd op de mat te leggen tegen de Engelse leeftijdsgenoten. Na negentig enerverende minuten viel de balans wel negatief uit voor Nederland: 3-2. ‘Volledig tegen de verhouding in, want we waren de hele wedstrijd de betere ploeg’, vond de KNVB-coach.

Het pure resultaat was eigenlijk het enige teleurstellende feit. In het uitverkochte stadion van Hull City beleefden de 25.000 toeschouwers een heerlijke voetbalavond. Twee aanvallende ploegen, veel strijd en een prachtige goal van Klaas-Jan Huntelaar, die zelfs de Engelsen op de banken kreeg. Na een combinatie van achteruit belandde de voorzet bij de AGOVV-spits. Met een halve omhaal joeg hij de bal in de bovenhoek: 2-2. Daarmee maakte Jong Oranje voor de tweede keer een achterstand ongedaan. Volendammer Jack Tuyp had kort voor rust voor de 1-1 gezorgd.

Met een gelijkspel had iedereen vrede gehad, maar in de slotfase ging Jong Oranje toch nog onderuit. ‘Die drie Engelse goals vielen eigenlijk uit het niets. Verder hebben we geen problemen met ze gehad’, aldus Pot die met name van verdedigers veel afzeggingen kreeg. Ook zag hij twee vaste krachten, John Heitinga en Nigel de Jong, de opstap maken naar het ‘grote Oranje’.

Aan het einde van de teleurstellende EK-kwalificatiereeks (tevens de Olympische route), waarin Jong Oranje al snel kansloos en kleurloos meehobbelde, nam Pot de leiding van het team op zich. Hij eiste meteen dat er meer met het hart werd gevoetbald en koos voor een nieuwe lichting. Die kan zich richten op de komende kwalificatie die na de zomer van start gaat. Op het spel staat een ticket voor het EK 2006

Het duel met Engeland vormde het prille begin. Vandaar dat Pot zijn spelers niet veel taken meegaf. Simpel spelen en goed in de positie blijven. De ploeg voldeed aan die opdracht, maar bracht tevens een flinke portie passie en strijd. De ballen gingen niet breed, maar diep. Brutaal werd de aanval gezocht. ‘Dat verraste mij ook. Dit was natuurlijk slechts een vriendschappelijke wedstrijd, maar het biedt absoluut perspectief. Ik kan kiezen uit een groep van zo’n dertig spelers, dus er zal een grote concurrentiestrijd ontstaan.’

Statistieken:

17.02.04
Hull, Engeland
Vriendschappelijk (Jong Oranje)

Engeland - Nederland 3-2 (1-0)
Scoreverloop: 23. Ashton 1-0; 46. Tuyp 1-1; 72. Bentley 2-1; 74. 2-2 Huntelaar; 87. Bent 3-2.

Opstelling: Michel Vorm (FC Utrecht); Paul Verhaegh (AGOVV), Civard Sprockel (Excelsior), Michael Jansen (Vitesse), Frank van Mosselveld (Willem II); Nick Hofs (Vitesse), Daniël de Ridder (Ajax), Danny Mathijssen (Willem II); Klaas-Jan Huntelaar (AGOVV), Robin van Persie (Feyenoord), Romeo Castelen (ADO Den Haag).

Wissels: 46. Jack Tuyp (Volendam) voor Van Persie; 79. Raymond Fafiani (Vitesse) voor De Ridder.
 

10-02-2004: Ajacied De Ridder voor het eerst bij Jong Oranje
Daniël de Ridder maakt voor het eerst deel uit van de selectie van Jong Oranje. Ajacied De Ridder kwam al eerder uit voor het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar, maar kwam nog niet in aanmerking voor een uitverkiezing van een oudere lichting. KNVB-coach Cor Pot selecteerde in eerste aanleg vijftien spelers voor de oefenwedstrijd tegen Engeland op dinsdag 17 februari.

Het duel begint om 20.00 uur lokale tijd in het stadion van Hull City in Hull. Pot maakt vrijdag 13 februari drie namen bekend van spelers die zich bij de selectie voegen. Vitesse is met vier spelers de belangrijkste leverancier aan de groep van vijftien, terwijl Pot een beroep doet op drie spelers van clubs uit de Gouden Gids Divisie. De selectie telt de volgende vijftien namen:

Doel: Michel Vorm (FC Utrecht) en Boy Waterman (sc Heerenveen).
Verdediging: Paul Verhaegh (AGOVV), Glenn Loovens (Excelsior), Frank van Mosselveld (Willem II), Michael Jansen (Vitesse) en Ramon Zomer (FC Twente).
Middenveld: Danny Mathijssen (Willem II), Nick Hofs (Vitesse) en Stijn Schaars (Vitesse).
Aanval: Romeo Castelen (ADO Den Haag), Daniël de Ridder (Ajax), Klaas-Jan Huntelaar (AGOVV), Jack Tuyp (FC Volendam) en Raymond Fafiani (Vitesse).

Arnold Kruiswijk (FC Groningen) en Harrie Gommans (Excelsior) zegden wegens blessures af.

Pot completeert vrijdag zijn spelersgroep met drie namen uit het volgende lijstje van zeven spelers:
Erwin Friebel (RBC Roosendaal), Ben Kerstens (NAC), Melsie van Driel (Excelsior), Koen Garritsen (AGOVV), Richal Leitoe (FC Utrecht), Sandro Calabro (FC Utrecht), Jhon van Beukering (Vitesse).

Deze nieuwe lichting spelers van Jong Oranje, geboren na 1 januari 1983, bereidt zich de komende maanden voor op de kwalificatiereeks voor het Europees kampioenschap 2006. Nederland speelt in die reeks tegen Armenië, Macedonië, Finland, Roemenië en Tsjechië.

Bron: www.knvb.nl

Supportersvereniging Vitesse Arnhem
Hieronder staan de vragen gesteld door de Vitesse supporters via E-mail:

Laat ik beginnen met zeggen dat ik erg van je genoten heb de afgelopen
twee thuisduels. Ik neem aan dat je met je vertoonde spel een
basisplaats hebt afgedwongen. Stel jij mocht uit elke lijn (aanval,
middenveld en verdediging) aan bestuur van Vitesse (in betere tijden)
een voetballer mocht kiezen, wie dan ook, zie zouden dat zijn? M.a.w met
wie zou je ooit nog een keer willen spelen?
Maarten vd Zwan

>Zidane vind ik een hele goede speler waarme ik ooit nog wel een keer mee wil komen te spelen.

Beste Nicky,
Als je de clubs voor het kiezen had; voor welke club zou je dan willen spelen?
Verder wil ik even kwijt dat ik je een goede voetballer vind en dat je zeer waarschijnlijk een nog betere voetballer wordt.
Groetjes, Andrea

>Barcelona


Hallo,
Hoe gaat hij nick? Met mij gaat hij goed heb een vraag, waar hoop je over 6 jaar te spelen? Laatst zij je in een interview dat je voor altijd bij vitesse zou blijven spelen maar als feyenoord, ajax of psv je vraagt wat doe je dan?
Jasper

Daar zou ik over na moeten denken. Voorlopig wil ik me volledig richten op mijn voetballen bij Vitesse.

Beste Nick
Hoe kom je aan de bijnaam "Ratje" en van wie heb je die bijnaam gekregen, is dat van vroeger of sinds je bij Vitesse speelt.
En je hebt gezegd dat je niet bij Vitesse weggaat is dat ook een belofte voor de toekomst, kunnen de fans je daar aan houden of …….
Theo Duks

De bijnaam "Ratje" heb ik gekregen van Chris. (dat is de vader van mijn ploeggenoot Michael Dingsdag). Deze bijnaam kreeg ik sinds ik samen met hem bij Vitesse speel.
Dat wat ik heb gezegd over niet weg gaan bij Vitesse is geen belofte. Maar zeker is dat ik nog lang bij Vitesse wil blijven.

Hoi Nick
Ik heb een vraag:
Wat moet je allemaal kunnen om bij een groten club te willen komen.
groetjes willem Jansen

Als je dat graag wilt moet je veel oefenen. Als je echt iets wilt bereiken dan moet het lukken.

Hey Nick,
Alles goed?
ik vindt het echt helemaal super dat jij nu mee voetbalt met het eerste van vitesse, want ik woon in leerdam, ongeveer 1uur rijden van Arnhem vandaan, en daar kan je geen jeugd voetbal ontvangen, ja kan wel maar dan alleen op RTL 5, *Snik* en das niet alleen over vitesse, dus kan ik je nu zien bij elke thuis wedstrijd YIPPIE,. Nou ik vind dat je het te gek doet, nog ff een vraagje: hou oud was je toen je begon met voetballen?!
XxXies* Charlotte de Leeuw

Ik was 5 jaar toen ik begon met voetballen. Ik vind het leuk dat je alles zoveel volgt.

Hoe lang blijf je nog bij Vitesse?
Heb je al verlangens naar een andere club?
groetje mike

Dat is niet te zeggen. Ik heb nog geen andere verlangens.

Merk je, in de omgang met andere spelers, dat je één van de jongste bent in het elftal? zo ja, waaraan is dat te merken?
Aline van Bedaf uit Apeldoorn

Nee, daar merk in niet zoveel van want er voetballen nu veel jongeren van mijn leeftijd in het elftal.

Vraag aan Nick Hofs:
Hoe zie jij jouw toekomst bij Vitesse?
Wouter

Tot nu toe ziet het er nog goed uit !

Ik heb twee vragen aan Nick:
wat vind je van de supporters van Vitesse?
Wat is je idool?

Groeten v. Bas

De supporters vind ik geweldig natuurlijk. Mijn idool is Yari Litmanen.

In het forum van www.vitesse.org is er sprake van dat ene Henk Hofs ook bij Vitesse heeft gespeeld.
Weet jij daar iets van:
René H. Joosten

Ik heb geen idee. Wel speelde vroeger mijn oom Benny Hofs bij Vitesse.

Heeey.
Ik heb een vraagje.
Zou je niet bij ajax willen voetballen?
Ze hebben bij ajax hard een echte voetballer nodig zoals jij.
groetjes
Johan (echte ajax supporter)

Jawel, dat zou ik best wel willen maar ik heb het bij Vitesse ook erg naar mijn zin.

Beste Nick
Wie zou jij graag uit de jeugd nog in het 1ste zien spelen, zijn er spelers in jong Vitesse die deze overstap al aan kunnen, tegen FC Den Bosch was het de beurt aan Michael Jansen weliswaar op de bank maar WHO, s next volgens jouw.
Bob

Richard Terpstra denk ik.

Nicky Hofs
Wat vindt je ervan dat Vitesse de spelers nu allemaal uit het belofteelftal aan het halen is, is dit volgens jouw beter dan dure spelers te kopen, jullie zijn tenslotte min of meer op elkaar ingespeeld, of zijn dure aankopen noodzakelijk om mee te kunnen draaien in de top van het betaald voetbal.
En heet je nu Nicky of Nick [ik vindt die y veel beter klinken]
Benny

Persoonlijk vind ik Nicky beter.
Nee, met onze eigen jeugd komen we aardig ver. Maar van de oudere of beter gezegd de meer ervaren spelers kunnen we natuurlijk nog altijd leren.

Vragen gesteld via het Vitesse Forum: De vragenstellers zijn op het forum anoniem dus staan hierbij de Forum namen!

Mijn vraag is: je zult het nu nog wel hartstikke leuk vinden al in het eerste te mogen spelen, ook al is het als rechtshalf. Je eigenlijke positie ligt natuurlijk ergens anders. Hoe zou je het vinden als je langer misbruikt zou worden op de halfpositie, denk je, als je een volwaardig eerste elftalspeler bent? En wat is je favoriete positie? Met wie speel je in de spits het liefst samen denk je?
De Amsterdamse Vitessenaar

Ik speel het liefste achter de spitsen. Daarbij heb ik een voorkeur voor Jhonny als spits.

Waarom kan een echte Ernhemmer als jij nou geen hekel hebben aan NEC?
Jointje

Ik denk er niet bij na of ik nu tegen Ajax of tegen NEC speel !

Nick, in de jeugd was altijd duidelijk te zien dat je samenwerking met Jhon perfect verliep, heb je in het eerste een voorkeur om met Jhonny samen te spelen of maakt het je niets uit?
Zie je volgend jaar liever een trainer van buiten af voor de groep staan of toch Snoei?
Mocht je ooit vertrekken bij Vitesse (wat natuurlijk nooit zal gebeuren...) waar gaat je voorkeur naar uit, De engelse Spaanse Italiaanse of een andere competitie?
Groeten
Werner

Ik vind het natuurlijk wel leuk om met hem samen te spelen. We hebben al veel samen gespeeld dus we voelen elkaar zeer goed aan. We weten precies hoe we samen moeten spelen.

Nicky
Hoe vind je de sfeer in het eerste. Gaan alle spelers goed met elkaar om of is het echt jeugd en oudere.
Probeer jij nog wat te leren van de oudere of kijk je naar spelers van een andere club.
PS advies gaat niet naar een andere Nederlandse club maar wacht liever iets langer en ga naar het buitenland. Jij verdient dan beter en Vitesse krijgt meer geld voor jou.
Succes en probeer te blijven spelen zoals je nu doet, ik hoop dat je wat meer geluk krijgt en gaat scoren, je zit er dicht bij.
OOOOO nog een vraagje scoorde je veel in de jeugd?
Inge

Ik kan eigenlijk met iedereen wel goed opschieten en probeer van de oudere spelers nog wat te leren. Ik scoorde in de Jeugd ook regelmatig.

He die Hofs, Ik zou graag willen weten, van jou, hoe jij je eigen toekomst ziet, bij Vitesse en in voetballend Nederland, wat zijn jou plannen voor de toekomst?
gegroet Plin

>Ik zie voor mij een goede toekomst bij Vitesse. Ik moet goed mijn best blijven doen dan kom ik vanzelf wel eens hogerop.

Nick, welke voetballer is voor jou de grote voorbeeldvoetballer?
Ewout

>Yari Litmanen vond ik altijd een geweldig speler.

Beste Nick,
Geeft het je een speciaal gevoel om nu als neef van een bekende Vitessenaar ook zelf al zo snel in het eerste elftal van Vitesse te spelen? Denk jij wel eens aan jouw oom als jij op het veld staat?
Xianovitch

Nee, niet speciaal. Ik ben een heel andere speler dan als mijn oom was.

Hey die Nick,
Allereerst wil ik je feliciteren dat je het zo goed in het eerste van Vitesse doet.
Mijn vraag is: wat is jouw favoriete voetbalploeg na Vitesse. Zowel in Nederland als in het buitenland?
Groeten, TNBN

Vitesse in Nederland en als buitenlands team Barcelona.

Wat kan er nog beter aan de jeugdopleiding?
Wie moet volgend jaar de A-jeugd gaan leiden? John van den Brom of Curovic of Pascal Janssen?
Huissenaar

De jeugdopleiding is grote klasse en dat is bijna niet te verbeteren.
Ik vind dat Pascal Janssen de A-jeugd wel zou kunnen gaan trainen.
Nicky Hofs
Nicky Hofs is amper drie turven hoog, achttien lentes jong en voor de duvel niet bang. Laat staan voor NEC, daar verloor hij immers nog nooit van. Hofs debuteerde gisteren voor Vitesse tegen NEC: 2-1. Voorheen was Vitesse de club van zijn oom Bennie, die in de zeventiger jaren de velden onveilig maakte. De overlevering wil dat Bennie Hofs ooit Johan Cruijff uit de wedstrijd speelde. Misschien wel zijn grootste prestatie ooit voor de "geeltjes". De Arnhemse familie heeft er nu een voetbalzoon bij. Neefje Nicky Hofs zette gistermiddag in een kolkend stadion Gelredome zijn eerste schreden op de heilige rechthoek en keerde terug met een overwinning op NEC. Het was dan ook een debuut in stijl. Familie op de tribune en op de banken. Het mooiste moet nog komen: Pappa Hofs was gisteren nog jarig ook.

"Mooi cadeautje", vond ook de glunderende zoon Nicky, die zeventig minuten speelde voor hij zijn plaats afstond aan Emile Mbamba. "Ik kom uit een voetbalfamilie, ja. Mijn vader kon wel aardig voetballen, net als oom Henk en iedereen kent natuurlijk Bennie Hofs wel." Veel mensen kennen nu ook Nicky Hofs. "Het is een wedstrijd om nooit te vergeten, vooral omdat het de verjaardag van mijn vader was", vond de kleine telg uit de voetbalfamilie.

Nicky Hofs had weinig last van drempelvrees, zei hij gistermiddag. "Ik heb gewoon geslapen, geen probleem. Ik slaap altijd goed. Vanochtend gewoon opstaan. Een beetje praten met mijn vader en moeder. Of ze wat gezegd hebben? Gewoon, dat ik mijn best moet doen."

Na vader en moeder Hofs spoedde Nicky zich richting vriendin. "Die heeft mij ook nog even wat moed ingesproken. Verder was alles normaal. Ik heb nog even met de trainer gesproken. Hij zei dat ik gewoon mijn eigen spel moest spelen, in de wedstrijd moest groeien." Dat is niet zo makkelijk in een derby tegen NEC. "Het is wel wat anders, voor zo veel mensen spelen. Alleen had ik gedacht dat ik zenuwachtiger zou zijn, het viel mee."

Voor Vitesse viel de herstart van de competitie aanvankelijk helemaal niet mee. De ploeg van het duo Edward Sturing en Theo Bos - hartstochtelijk toegejuicht door de opvallend positieve fans - werd bijna overlopen door NEC. "In het begin was het wel zwak", vond ook Hofs, die zich na tien minuten liet gelden met een flinke schop op het been van Jeffrey Leiwakabessy. "Misschien was het op dat moment wel nodig", lacht Hofs. "Zo speel ik gewoon. Als je erin moet gaan, moet je erin." Behalve met uitdelen, viel hij ook als voetballer niet uit te toon. Hofs kwam een keer gevaarlijk door, speelde met lef en zonder grote fouten. "Het ging best lekker", vond Hofs: "Ik ben wel tevreden. Het is wel anders dan in de jeugd. Taktischer, je moet beter op je positie letten. In de jeugd kon je nog wel "wat" laten lopen." Onwennig voelde hij zich nooit. "Het is sneller, maar dat ligt me wel. Ik hou van snel voetbal."

Bron: De Gelderlander

"Nicky moet eigen spel blijven spelen"
In de serie "terugblikken met oud-Vitessenaren" vandaag Ben Hofs. Hij is na Dejan Curovic, Dick van Male en Jacques Cleeren de vierde oud-speler in deze serie, maar de eerste die zijn neef Nicky zag debuteren. "Het was geen makkelijke wedstrijd om te debuteren omdat het elftal op vijf, zes plaatsen gewijzigd was. Het is altijd makkelijker in een ingespeeld elftal te komen."

"Ik vind wel dat Nicky het goed heeft gedaan, heel goed zelfs. Hij heeft alles gedaan wat hij moest doen. In het begin liep hij een beetje te zoeken naar zijn plaatsje, half rechtsmidden, half rechtse buiten. De eerste tien minuten kreeg hij weinig ballen, leek hij ook een beetje te verzuipen."

"Na een minuutje of tien liet hij even zien dat hij er was. Hij maakte een sliding en raakte er eentje. Hij zal wel hebben gedacht dat hij zich even moest laten gelden. ja, dat vond ik goed van hem. Even laten weten wat ze aan hem hebben, dat ze niet zo maar over hem heen kunnen lopen."

"Hij is natuurlijk ook wel wat gewend. Van Edward Sturing leerde hij in de C-jeugd al wat, later in de B- en de A-jeugd van Theo Bos. Hij doet het ook heel goed bij de nationale elftallen. Daar speelt hij met jongens van Ajax en Feyenoord. Met Van der Vaart bijvoorbeeld. die bij Ajax al eerder is doorgebroken."

"Ik was helemaal niet bang dat het een mislukking zou worden voor Nicky. Ik ken hem goed genoeg. Hij was fel, hij had durf en lef en dat moet ook. Waar moet je bang voor zijn? Het zijn toch allemaal maar mensen. voetbal is voetbal. Dat leer je hier gewoon op straat. Het maakt ons niks uit of iemand groter is of sterker of meer ervaring heeft. Nicky kan gewoon voetballen."

"Vooral vroeger heb ik veel met hem opgetrokken. In de tijd dat hij bij het jeugdplan zat. Hij heeft zelfs nog een tijdje hier in huis gewoond. Ik herken ook wel wat van mezelf in hem. Hij heeft ook lef, hij gaat ervoor."

"Tegenwoordig hoor je vaak dat jonge spelers langzaam gebracht moeten rijpen en ervaring opdoen. Vind ik onzin. Als je er moet staan, moet je er staan. Of je nu 17 jaar bent, of 22 jaar, dat maakt niks uit. Ik werd ook op mijn zeventiende voor de leeuwen gegooid. Voor mij was het alleen iets makkelijker omdat ik in een hecht elftal kwam. Dat is wel een verschil met nu. Toen bleef een ploeg langer bij elkaar. Zes, zeven jaar lang met dezelfde spelers, zodat je meer een eenheid was. Tegenwoordig moet je vooral goed voor jezelf zorgen. Spelers die er even naast komen te staan, schakelen zo hun makelaar in en willen een transfer."

"Het is voor Nicky belangrijk dat hij zich niet gaat aanpassen. Hij moet zijn eigen spel blijven spelen, net als Martel. Een mannetje passeren en acties maken, niet dingen gaan doen omdat anderen spelers dat willen."

"Ik heb de wedstrijd niet met de hele familie bekeken, ik ga altijd alleen. Anders zit je soms naast iemand die alleen maar negatief is of alleen maar positief. Daar kan ik niet tegen. Zo heel vaak ga ik trouwens niet meer. Alleen derbys en topwedstrijden. Het voetbal boeit me niet zo meer. Die instelling van een balletje breed en weer een balletje terug, positie houden, opdrachten uitvoeren. Spelers moeten allemaal hun eigen zone afdekken, ieder zijn eigen domeintje. Dat willen mensen toch niet zien?"

"Vroeger had je altijd het Vitesse-kwartiertje. Dan moest er wat gebeuren en kleunden we er met acht, negen man in. Een beetje dat Engelse voetbal, dat was mooi. Nu is het meer Italiaans en Spaans, voorzichtig heen en weer schuiven. Dat zullen die trainers allemaal wel op de cursus leren."

"Nee, het was vroeger niet allemaal beter, maar wel leuker denk ik. Wij haalden er ook meer uit. Op het sportieve dan, financieel natuurlijk niet. Iedereen was in die tijd semi-prof en werkte de hele dag. Ik zat in de staalbouw. Zwaar werk, ja. Kwam je om vijf uur thuis en s avonds naar de training. Nu trainen ze twee keer per dag, zijn ze alleen maar bezig met voetbal. Dan vind ik niet dat ze er veel uithalen."

"Soms lijkt het wel alsof ze voor een baas lopen te voetballen. Opdrachten uitvoeren en verder niks. Een voetbalclub is natuurlijk ook een bedrijf geworden. Het is handel, ze willen aan je verdienen. Daarom moet Nicky ook altijd aan zichzelf denken."

"Onder Henk ten Cate vond ik Vitesse wel goed spelen. Dat was ook een heel goede trainer. Iemand die vertelde waar het op stond en ook maatregelen durfde te nemen. Dat heb ik ook gewaardeerd in Ronald Koeman. Die durfde Bob Peeters uit het elftal te zetten en Jhonny van Beukering een kans te geven. Als iemand niet brengt wat hij op dat moment moet brengen moet hij eruit. Ongeacht wie hij is, ongeacht welke leeftijd. Gewoon hard en eerlijk, dat is de enige weg."

"Trainers als Cruijff en Van Hanegem hebben dat ook. Die zeggen altijd waar het op staat. Dat is echt niet altijd leuk om te horen, maar het is wel altijd waar. Daarom ben ik blij dat Van Hanegem nu bondscoach wordt. Hij heeft 25 jaar geleden mijn zaak nog geopend. Ik wilde toen een snackbar beginnen en de trainer, Henk Wullems, vroeg wie ik graag wilde hebben om de zaak te openen. Toen zei ik Van Hanegem en die kwam ook nog. Dat is ook een gewone jongen van het volk, net als wij hier zijn."

Ben Hofs

Ben Hofs (55), doorgaans Bennie genoemd, was zeventien jaar toen hij in 1963 zijn debuut maakte voor Vitesse in een uitwedstrijd bij PEC Zwolle. De kleine Arnhemmer uit volksbuurt Klarendal veroverde direct een vaste plaats in het elftal. Hij speelde nog even samen met broer Henk en is een oom van Nicky Hofs, die zondag op achttienjarige leeftijd debuteerde in de gewonnen derby tegen NEC: 2-1.

Bennie Hofs begon zijn voetballoopbaan als vleugelaanvaller. Hij was snel, speelde met lef en scoorde regelmatig. Enkele jaren later belandde hij op het middenveld, waar Hofs een controlerende rol had en vaak verantwoordelijk werd gesteld voor het uitschakelen van de spelverdeler bij de tegenstander.

Hofs speelde aanvankelijk met Vitesse in de tweede divisie. In 1965 werd de Arnhemse club ongeslagen kampioen en promoveerde naar de eerste divisie. Vijf jaar later volgde de overstap naar de eredivisie. Die was te danken aan een fusie tussen DWS en FC Amsterdam. Vitesse mocht als nummer drie van de competitie aanspraak maken op de opengevallen plek. Het werd geen succes. Een jaar later zakte de ploeg weer af. Nog een keer zou Hofs met Vitesse terugkeren naar de eredivisie. In 1977 promoveerde Vitesse opnieuw om het nog eens drie jaar vol te houden.

Bennie Hofs stopte in 1979 met profvoetbal en deed een poging af te bouwen bij de amateurs van Arnhemse Boys. Het werd geen succes. Zijn kapotte knie, die hem ook al deed besluiten te stoppen bij Vitesse, maakte spelen vrijwel onmogelijk. Nog steeds heeft hij zo nu en dan last van het gewricht: een erfenis van zeventien jaar profvoetbal.

In 1977 begon hij met de voorbereiding op zijn nieuwe leven. Hofs opende snackbar Nieuw-Klarendal, die op 23 maart door Wim van Hanegem werd geopend. Over twee maanden bestaat zijn zaak 25 jaar.

Bron: De Gelderlander

29-01-2002: Sturing tevreden over Hofs
Nicky Hofs maakte in de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen NEC zijn officiële competitiedebuut in het eerste elftal van Vitesse. De speler zelf was redelijk tevreden over zijn optreden. Volgens zijn trainer heeft hij het gewoon goed gedaan. “Ik maakte mijn eigen debuut bij De Graafschap voor ongeveer 3.000 toeschouwers. Nicky doet dat in een derby tegen NEC voor 25.000 mensen in Gelredome. Gezien die omstandigheden heeft hij het goed gedaan. De gele kaart die hij ontving had ik vooraf voorspeld. Ik zei het al tegen Theo Bos. Hofs is een echte straatvoetballer en wil zich niet laten afbluffen. Hij wilde even laten zien wie hij is”, aldus Sturing.

"Door de afwezigheid van de Afrikanen Amoah, Babangida en Diarra mocht Hofs mee op trainingskamp. De periode was puur bedoeld om te leren, maar hij pakt het erg goed op en zit ook voor de wedstrijd tegen AZ weer bij de groep. Technisch heeft hij weinig moeite om mee te komen, alleen fysiek moet hij nog wat sterker worden. Het is een goed jong hoor."

De financiele zorgen van Vitesse zijn misschien wel mijn geluk
Nicky Hofs (18) is een jongen van de straat. Het bestaan in de Arnhemse wijk Klarendal leerde hem overleven, maar schonk hem weinig toekomstperspectief. Profvoetbal bood de uitweg. Het talent toont op het middenveld van Vitesse enthousiasme, onbevangenheid en vooral slagingsdrang. ´Want voetbal moet mijn redding zijn.´

Deze plotselinge doorbraak komt voor mij onverwacht. Het begon tijdens de winterstop. Ik mocht in eerste instantie niet mee op trainingskamp naar Portugal, totdat ik enkele dagen voor het vertrek een telefoontje kreeg dat ik me toch bij de selectie mocht voegen. Door spelers die afwezig waren vanwege het toernooi om de Afrika Cup en ook met dank aan blessures. Ik had totaal geen moeite met het niveau, hoewel het conditioneel beduidend zwaarder was. Ik bleef ook na terugkomst meetrainen en dat ging heel lekker, ik voelde het moment van mijn debuut naderen. Dat kwam dan ook, thuis tegen NEC.

De derby, op mijn vaders verjaardag nog wel. Mooi, hè? In Nijmegen leefde die wedstrijd enorm, bij ons veel minder. Met alle respect, wij hoeven ons niet aan NEC te spiegelen. Ik bereidde me voor als op elk andere wedstrijd. Eerst een babbeltje bij mijn ouders, vervolgens naar mijn vriendin en dan naar het stadion. Ik heb geen rituelen, ben te nuchter om me druk te maken. Daarom heb ik ook geen plankenkoorts, ik ga me niet ineens anders gedragen omdat ik op het hoogste niveau speel. Ik blijf gewoon Nicky.

Aan het eind van die wedstrijd tegen NEC had ik het echter behoorlijk zwaar. Ik vind uithoudingsvermogen en fysieke gesteldheid ook niet mijn sterkste punten, dat zijn mijn inzicht en passing. Na dat duel had ik niet de indruk dat ik al toe was aan een basisplaats en ik wist ook nog niet of ik wel bij de selectie mocht blijven. Dus toen ik daarna wéér mocht spelen van de trainer, kwam dat voor mij echt als een verrassing. Zoals ik dat nog altijd voel bij een basisplaats. Je weet immers nooit wat er gebeurt als spelers terugkomen van blessures. Niet dat ik deze periode in een roes ervaar, maar het is natuurlijk wel een hele belevenis. Je speelt ineens in volle stadions en wordt ook uitgescholden. Bij AZ stond ik dicht tegen de zijlijn en riep een toeschouwer: "Hé, kleintje!" Verder blijft het toch vooral bij de gebruikelijke scheldwoorden, zoals Klootzak. Daar moet ik alleen maar om lachen en het geeft me juist een extra kick. Want meestal worden dat soort dingen geroepen omdat ze niet kunnen hebben dat je zo goed speelt. Bij AZ dacht ik gewoon: dat kleintje zal hier eens iets laten zien.

Eigenlijk was Vitesse vroeger niet eens mijn club. Ik was Ajax-fan en juichte voor die club terwijl ik in het Vitesse-vak stond. Dat kon toen nog best, nú kun je maar beter daarmee uitkijken. Ik had wel een seizoenkaart van Vitesse. Destijds woonde ik op een paar honderd meter van het stadion (Nieuw Monnikenhuize, red.) en ging ik altijd met een paar kameraden fietsend naar de wedstrijden. Phillip Cocu, Glenn Helder en Hans Gillhaus vond ik goede spelers, maar mijn grote voorbeeld speelde in Amsterdam: Jari Litmanen. Ik zag Ajax alleen als ze in Arnhem tegen Vitesse moesten spelen en dan lette ik altijd op Litmanen. Ik keek hoe hij zich vrijliep en altijd precies op tijd kwam. Ik bewonderde zijn manier van inpassing en vooral zijn slimme manier van spelen. Echt zonde dat hij nu bij Liverpool op de bank zit. Ik zou hem graag eens ontmoeten.

Op mijn veertiende kon ik samen met Theo Janssen naar Ajax, ik heb toen uiteraard serieus over dat aanbod na moeten denken. Maar sinds ik bij Vitesse trainde, was ik van die club gaan houden en had ik nog maar weinig met Ajax. Ik speelde op dat moment gewoon in een heel goede jeugdploeg, een leuke groep en ik kon fietsend naar de trainingen toe. Daarbij kwam dat ik eerder nog was afgetest door Ajax. Ik speelde nog bij Arnhemse Boys en werd uitgenodigd voor een proeftraining, maar ik viel af. Voor het niveau hoefde ik heus niet weg. De jeugdopleiding bij Vitesse is fantastisch, echt Nederlandse top. Met Theo Bos werden we kampioen met B1 en eerder in C1 leidde ook Edward Sturing ons al naar de titel. Dat gebeurde in A1 nog eens, onder Mike Snoei, maar toen heb ik alleen de kampioenswedstrijd gespeeld. Met Snoei wonnen we ook de beker. Sturing heeft daar zulke mooie jaren gekend en daarom wil hij volgend seizoen ook weer terug. Daar ligt gewoon zijn hart en zijn beslissing kan ik goed begrijpen, al heb ik hem graag als hoofdtrainer. Maar ik vind het ook jammer dat ik Ronald Koeman niet echt meer heb mee kunnen maken. Van zo´n grote speler had ik veel kunnen leren.

In de jeugd begon ik ook op te vallen bij de trainers van het Nederlands elftal. Sinds ik speelde voor Oranje onder-17 ben ik vaste keus in de selecties. Het is prachtig om bij de beste spelers van Nederland te horen en daarvoor mag ik de jeugdopleiding van Vitesse dankbaar zijn. De combinatie van opleiden en school is bij Vitesse perfect. Neem daarbij de kwaliteit van al die goede trainers en je hebt een vruchtbare opleiding. De omstandigheden zijn voor mij gunstig. Nu veel spelers kampen met blessures móéten jonge spelers ook wel doorstromen. En misschien zijn de financiële problemen van Vitesse wel mijn geluk. Daardoor zullen ze het toch eerder zoeken in de eigen opleiding. Niet dat ik me ooit met die problemen rond de club heb beziggehouden. Ik ben nooit bang geweest de verkeerde keuze gemaakt te hebben. Natuurlijk lees je al die verhalen over schulden en Karel Aalbers, maar ik verzeker je: de spelers doet dat heel weinig. Die omstandigheden vergroten nu alleen maar de kans op een doorbraak, hoewel ik er ook van overtuigd ben dat je alleen in het eerste elftal komt als je goed genoeg bent.

Natuurlijk heb ik weleens gedacht: Waar blijft mijn kans? Want Theo Janssen, Jhonny van Beukering en Michael Dingsdag speelden al. Ik heb daarover gesproken met mijn zaakwaarnemer Tom Sanders. Hij stelde me gerust, vertelde me dat die kans vanzelf zou komen. En ik voelde zelf ook aankomen dat het eens moest gebeuren. Het was wel geweldig om te zien dat Van Beukering en Janssen samen in Vitesse 1 speelden. Ik ken die jongens uit mijn kindertijd. Mijn vader is goed bevriend met die van Jhonny en zo zagen wij elkaar geregeld. Ik moest ook vaak tegen hem voetballen met Arnhemse Boys. Hij speelde bij Velpse Boys en ik moet het toegeven, Jhonny won meestal. Met hem ben ik altijd bevriend geweest, zo ook met Theo Janssen. Hij woonde in de buurt en we zagen elkaar vaak in de zaal. En ik ken Theo ook van Vitesse 1892. Theo, Jhonny en ik hebben nooit met zijn drieën samengespeeld. Wellicht binnenkort in Vitesse I, dat zou geweldig zijn.

Straatvoetbal heeft mij absoluut de technische bagage gegeven om zover te komen. Bij een club train je slechts twee keer in de week, dat is onvoldoende om heel goed te worden. Ik kom uit Klarendal en was puur een straatjochie. Samen met de jongens uit de buurt voetbalden we altijd op het pleintje. Klarendal stond bekend om zijn criminaliteit. Destijds was de wijk een vaste plek van veel junkies, maar die zijn nu weg. Ik had nooit problemen met ze, het wende. En als ze problemen veroorzaakten riep je gewoon je ouders. Dat was bij mij niet nodig, tenzij we ruzie hadden met de buren als de bal weer eens in de tuin belandde. Daar kregen ze genoeg van en als ze dreigden met lekprikken, dan ging mijn moeder naar de buren om de boel te sussen en de bal te halen. Achteraf hadden de buren natuurlijk gelijk, maar dat beseften we toen niet. Samen mijn broer haalde ik ook vaak kattenkwaad uit. Met oudejaarsavond zetten we containers in brand en verder was belletje lellen een geliefde bezigheid. We zorgden er wel voor dat telkens verschillende mensen het slachtoffer werden, zodat ze ons niet gingen haten.

Een oom van mij is Bennie Hofs, die lange tijd (zeventien jaar, red.) betaald voetbal voor Vitesse speelde. Dat vind ik heel leuk, hij woont ook vlakbij. Maar als voetballer is hij niet echt een voorbeeld voor me geweest. Hij voetbalde voor mijn tijd (jaren zestig en zeventig, red.) en vertelt weinig over zijn eigen carrière. Maar mijn oom heeft me wél geleerd te genieten. Hij moest er vroeger bij werken, dat hoeft nu niet meer. Als je het leuk doet, kun je nu aardig wat verdienen met voetballen. Daarom moet ik ervan genieten zo gauw dat kan, vindt hij. Dat doe ik ook.

Vorig jaar had ik een tijdje een etage op Papendal. Aanvankelijk was dat wel wennen. Vroeger was ik dagenlang op straat te vinden. Midden in de stad, daar was altijd wat te beleven. Dan is het wel gek om ineens in de bossen te wonen. In het begin ging ik vaak met de bus of de brommer de stad in. Maar in de winter is dat ook niet alles. Gelukkig waren er altijd spelers in de buurt, zoals Dingsdag. We trekken veel samen op.

Ik was op dat moment even toe aan die zelfstandigheid. Het was heel anders dan thuis, al woon ik nu weer bij mijn ouders. Binnenkort hoop ik wederom een eigen huis of appartement te hebben. Mijn vader en moeder en ook mijn oom Bennie Hofs zijn wel bezorgd geweest om mij. Ik neem makkelijk dingen aan van anderen, ze wilden niet dat ik de verkeerde kant zou opgaan. Mijn oom weet hoe het in de buurt verliep en hij was bang dat ik zou worden meegezogen in de criminaliteit. Maar daarmee was ik helemaal niet bezig. Al spraken we altijd wel over zaken die in de buurt voorvielen. Als we in de krant lazen over weer een vechtpartij, vertelden mijn ouders dat ik maar beter op een afstandje kon gaan staan. Zodat ik niet beschuldigd kon worden van medeplichtigheid. in het begin was ik natuurlijk wel nieuwsgierig en ging toch wat dichterbij staan, maar later besefte ik dat ik dat maar beter niet kon doen.

Op school ging het in die tijd niet goed, het is uiteindelijk niks geworden. Ik heb wat certificaten om iets te doen met verkoop, maar ik weet eigenlijk niet eens wat ik er werkelijk mee kan. Ik heb in elk geval wat op papier staan, daar ging het mij om. Mijn ouders wilden dat ook graag. Er had hij mij ook niet meer in gezeten. Net als de rest van de familie ben ik niet zon studiebol. Ik kon het gewoon niet en ik wilde het ook niet. Ik heb alles op het profvoetbal gezet. Als ik het niet red, dan heb ik een probleem. Voetbal moet mijn redding zijn."

Bron: De Gelderlander