Nieuwsberichten
Eerste thuisnederlaag O13 tegen 'kampioen' AZ 06/03
ARNHEM - Daar was-ie dan: Na vijf overwinningen en twee gelijke spelen verloor Vitesse O13 zaterdag voor het eerst dit seizoen een thuiswedstrijd. Van wie anders dan AZ O13: 0-2. Als er een ploeg dit seizoen uitspringt bij O13 dan is het AZ. De Alkmaarders wonnen alle 17 wedstrijden, scoorden 77 keer en kregen er maar elf tegen. Hoe doen die gasten dat; zo’n verschil maken met de rest. Zelf Ajax komt er met 12 verliespunten meer niet aan te pas.

Al denkt Walter, vader van ‘onze’ Dirk die nu bij Ajax O13 speelt, dat Ajax woensdag AZ O13 op de eerste nederlaag gaat trakteren. Denk het niet Walter; als het niet lukt, mag jij komen trakteren. Drie weken geleden bijvoorbeeld mocht Ajax O13 van geluk spreken dat het 2-2 speelde bij Vitesse O13. Zaterdag kon je eerder zeggen dat Vitesse van geluk mocht spreken dat het niet meer werd dan 0-2. Hoewel; daar kom ik zo nog even op terug.

Volgens een van de Vitesse-vaders in de rust (begint met M, eindigt op icha) was AZ ‘gewoon vijf klassen beter, daar hoeven we niet moeilijk over te doen’. Er was verder in de rust ook nog een thermosdiscussie tussen moeder en zoon, maar dat was niet voor het wedstrijdverslag. Dus die laten we er maar even uit dan.

Was AZ vijf klassen beter? Voor rust leek het er inderdaad wel op. Sneller, gehaaider, agressiever, harder, handiger, technisch en tactisch beter; op alle fronten en in alle linies. Lastig voor onze jongens die overal op het veld een of twee stappen te laat waren en daardoor geen voet aan de grond kregen. Vreselijke wedstrijden om te voetballen; alleen maar tegenhouden.

Toch was het aantal echt uitgespeelde kansen van AZ niet zo heel groot. Dus ergens werd er voor het doel van Max wel gegroepeerd en goed gestreden om overeind te blijven. En de goals vielen ook nog eens door kleine foutjes; allebei onnodig? Als je alleen naar de goals kijkt wel. Maar dat is ook niet helemaal waar, als je zo onder druk staat, valt een goal altijd wel een keer.

En aanvallend kwamen we er helemaal niet aan. We kregen geen tijd om de bal in de ploeg te houden of hadden niet het vertrouwen dat te doen. Voordat onze middenvelders goed en wel wilden aansluiten, waren we de bal al weer kwijt. En AZ schakelde zo razendsnel om, dat er nauwelijks gelegenheid was voor counters.
En hoe kan het dan dat in de tweede helft het verschil niet groter wordt dan 0-2? Haalde AZ de voet van het gaspedaal? Geluk? Toeval? Niet helemaal, want een ingreep van de trainer speelde denk ik ook een rol. In plaats van verder achteruit te lopen, stuurde Tim zijn jongens wat meer vooruit, en
achterin een op een. Zo had AZ ineens niet meer overal een mannetje meer en dat scheelde veel.

Niet dat Vitesse na rust nou een even goed was als AZ of de kans had op een stuntje, maar AZ had ook niet echt een tegenzet paraat. En in de duels bleven de jongens na rust zo beter op de been. Helemaal gek was het ook weer niet. In de uitwedstrijd stond het na de eerste helft ook nog gewoon 0-0. Toen werd het na rust 3-0, nu was het verschil voor rust gemaakt.

In de tweede helft bleven de jongens knap overeind. AZ zal misschien zeggen dat het zakelijk werd uitgespeeld. Dat is ook weer zo. Grote kansen kregen we namelijk niet; Bouke probeerde het uit de draai en we kregen een paar hoekschoppen. Maar daar ontstond geen echt gevaar uit. En zo vloog de tweede helft voorbij zonder doelpunten van Vitesse O13, maar ook zonder goals van de ‘bijna wel zeker aanstaande kampioen’ van deze competitie.

Vitesse O13 - AZ O13 0-2 (0-2): Max, Nando, Sergio, Silvan, Kaya; Sem, Dion, Brent; Marley, Bas, Bouke; Kick, Niek, Matthijs, Tom te Veluwe. Reservekeeper: Tom Bramel. Afwezig: Quentin.
Bron: redactie / EvdW

Deel online: