Nieuwsberichten
Vitesse O13: Slim, koel en dapper tegen Zeeburgia 28/11

ARNHEM Het was zaterdag niet de dag van de keepers bij Vitesse 013 tegen Zeeburgia 013. Of juist wel, maar dan wel een pijnlijke dag. Aan beide kanten moest de eerste doelman er geblesseerd af en bij Vitesse de tweede bijna ook.

Vitesse O13 won thuis op Papendal met 5-2 in een bepaald niet saai wedstrijdje. Veel slimheid, koele kikkers en dapper keeperswerk maakten het verschil.

Het begon allemaal met een tegenvaller in de eerste minuut, toen Max een schot van afstand over zich heen zag vliegen: 0-1. Drie minuten later was het gelukkig al gelijk. Taylor kapte zich op links handig langs wat Amsterdams verdedigingswerk en kreeg hulp van een uitgestoken been: zelf afgedwongen, dankjewel: 1-1. En het eerste kwartier was nog niet voorbij of Kaya had met zijn specialiteit, de vrije trap, al voor een mooie 2-1 gezorgd.

Het gevaar voor Vitesse kwam voornamelijk vanaf de Amsterdamse vleugels; met grote, razendsnelle en beresterke buitenspelers. Nando en Kick hadden er de handen vol aan. En doelman Max uiteindelijk ook. Hij kwam fantastisch uit, dook de bal van de voeten van een van die snelle spelers, maar werd vol op zijn knie geraakt (zie foto).

Het zag er niet fijn uit. Max bleef lange tijd op de grond liggen, probeerde op te staan en zelfs te lopen, maar het gebaar was onverbiddelijk: wisselen. Strompelend en met ijs op zijn knie verdween Max naar binnen. (Na afloop bleek de schade gelukkig mee te vallen.) In alle haast werd Tom warm geschoten en dat was nodig ook. Hij moest er direct staan en pakte de eerste de beste bal na een hoekschop klemvast.

Toen Kaya met zijn tweede vrije trap - iedereen mist de bal, de keeper ziet hem niet en staat bevroren op de lijn - voor 3-1 zorgde, leek Vitesse de wedstrijd wel in de zak te hebben. Maar toen kwam er weer zo’n moment met zo’n snelle aanvaller. En ook Tom kwam fantastisch uit, gooide zich voor de aanvaller en bal en redde. Maar werd ook vol geraakt. Hij schreeuwde de laatste blaadjes van de bomen en het zag er ook echt niet fijn uit. Verzorging op het veld. Het duurde lang. Hoe moest dit dan verder? Drie keepers in een helft? En wie zou de derde keeper worden?

Tot ieders grote opluchting kon Tom door. Maar spannend werd het wel omdat Zeeburgia vlak voor rust uit het niets op 3-2 kwam; een schot van afstand werd van richting veranderd.

Spannende stand in een fysieke wedstrijd. Hoe win je dat, is dan de vraag vlak voor de tweede helft begint. Vooral met slim zijn en rustig blijven, was het antwoord van de spelers. Niet te veel meegaan in het spel van de tegenstander; dat was hard, soms onbezonnen en soms op of over het randje.

Terwijl de temperatuur rondom het veld hier en daar wat opliep, waren de jongens vastberaden en kalm. Het spel van Zeeburgia werd ruwer en wilder, daar maakten Bouke en Matthijs handig gebruik van. Bouke snelde met een mooie actie over rechts het strafschopgebied in en ging over een been; penalty. (Deed hij vorige week in Utrecht ook al.) Matthijs was ook handig; net iets eerder bij de bal zette hij een slim blokje; werd aangetikt en viel. Penalty nummer twee. Twee slim verkregen maar wel terechte strafschoppen.

Silvan zette zich twee keer koel achter de bal en maakte 4-2 en 5-2. Dat zijn drie benutte strafschoppen in twee wedstrijden. Wedstrijd in de pocket dankzij vier goals uit dode spelmomenten. Nadat een speler van Zeeburgia rood kreeg (bij 4-2 al) zag je bij de spelers van Vitesse al iets van; wat er hier ook gebeurt, wij gaan geen gekke dingen doen, wij gaan gewoon winnen.

Een grote kans kreeg Zeeburgia nog, maar de bal ging rakelings naast. Dat was op een moment dat de keeper aan de andere kant ook al naar de kant was. Silvan scoorde in een scrimmage voor het doel, waarna de keeper schreeuwend naar de grond ging. Op een filmpje van Patricia is te zien dat de keeper eerder door een eigen speler werd geraakt, dan door Silvan. Maar goed; ook pijn en ook geblesseerd naar de kant. Niet fijn soms; dat keepersvak. Hopelijk valt ook daar de schade mee na een opwindend voetbalmiddagje in Arnhem.

Vitesse blijft door de zege vierde doordat alle ploegen in de top wonnen. Volgende week gaat O13 op bezoek bij koploper AZ, dat nog geen punt verspeelde. Weer een heel andere uitdaging voor de jongens.

Scoreverloop:
Vitesse O13 - Zeeburgia O13 5-2 (3-2): 0-1, 1-1 Taylor, 2-1 Kaya, 3-1 Kaya, 3-2; 4-2 Silvan (strafschop), 5-2 Silvan (strafschop).

Opstelling:
Max; Nando, Sergio, Kaya, Kick; Milan, Brent, Sem; Marley, Bas, Taylor; Dion, Quentin, Bouke, Niek, Matthijs, Silvan, Tom.Max verlaat geblesseerd het veld


Bron: redactie / EvdW

Deel online: