Onder 19 / Spelerinformatie
Janssen, Theo
Naam: Theo Janssen
Positie: Hoofdtrainer
Leeftijd: 39 jaar
Geboorteplaats: Arnhem
Nationaliteit: Nederlandse
Voorheen: Vitesse (als speler)
Debuut Vitesse 1: 1998-12-09: NAC - Vitesse
Selectie Nationale elftal: Oranje onder 19, Nederlands Elftal


In de zomer van 1981 kwam één van de markantste spelers ter wereld die de Vitesse Academie ooit voort zou brengen. Een Arnhemmer met een gouden linkerbeen, die opgroeide aan de Stadhoudersstraat in de volkswijk het Broek. De kleine Theo Janssen voetbalde als kleine jongen voor de amateurs van Vitesse 1892. Vanaf 1995 kwam hij spelen in de jeugd van Vitesse.

Hij doorliep de nog jonge Vitesse Academie en viel niet alleen op door zijn goede spel. Janssen was in deze jaren ook een echte doelpuntenmaker. In zijn vier seizoenen bij de A- en B-jeugd scoorde hij gemiddeld tien keer per seizoen. Vanaf het seizoen 1998/1999 maakt hij deel uit van de selectie van Vitesse 1.

Waar Janssen eerst in dat seizoen voornamelijk als speler van het tweede zijn minuten maakt, is in december 1998 voor het eerst het moment dat hij mag opdraven in het eerste. Het is een niemendalletje met een invalbeurt in de 90e minuut, maar het begin van een mooie carrière. Vitesse leidt op dat moment met 0-2 uit bij NAC door twee doelpunten van Mamadou Zongo. Marian Zeman maakt plaats voor de dan 18-jarige linkspoot. In totaal komt hij in dat seizoen tot vijf wedstrijden in het eerste elftal in de competitie.  

Ook wordt hij in dat seizoen opgeroepen voor het Nederlands Elftal onder 19 jaar. Bondscoach Louis van Gaal gaat zelf met de selectie op pad in Argentinië en maakt voor het eerst kennis met de eigenzinnigheid die de mens en voetballer Janssen typeert. Als een ploeggenoot in zijn enthousiasme roept dat er uitstekend viswater is, meldt Janssen ad-rem ‘ga ze maar vangen dan’ en duwt de speler tot grote hilariteit zo het water in. Typerend voor ‘Theet’, een topsporter voor wie het niet altijd te serieus moet zijn.

In het seizoen 1999/2000 komt Janssen in de helft van de wedstrijden in actie: precies 17 keer. Het seizoen erop is Janssen onbetwist basisspeler en komt hij 30 keer in actie. Ook maakt hij zijn eerste doelpunt: op 15 oktober 2000 schiet hij een vrije trap tegen Ajax schitterend binnen. Het doelpunt is de 2-2 in een wedstrijd die later beslist zal worden in een coproductie van Remco van der Schaaf en Matthew Amoah voor de 3-2.

Het zijn de hoogtijdagen van Vitesse in GelreDome, waarin de bomen tot in de hemel lijken te groeien. In het jaar 2000 komt Ronald Koeman naar Arnhem en met hem heeft Janssen een haat-liefdeverhouding. Koeman kan moeilijk omgaan met het karakter van Janssen en zet de op dat moment vice-aanvoerder uit de selectie omdat hij in het centrum van Arnhem werd gezien terwijl hij op dat moment geblesseerd was. Een beslissing die er mede toe leidde dat Janssen daarna de grootste tegenslag uit zijn carrière moet meemaken. Als hij met het tweede elftal mee moet spelen breekt hij na een overtreding van een speler van FC Twente 2 zijn scheenbeen en is hij een halfjaar uitgeschakeld.

Tijdens de revalidatie van zijn beenbreuk heeft Janssen het erg zwaar. Een veelbesproken onderwerp tijdens zijn carrière is zijn gewicht. Gedurende het herstel komt Janssen kilo’s aan. Omdat hij weinig op de club hoeft te zijn, valt het in eerste instantie weinig mensen op. In de zomer van 2001 wordt Mike Snoei trainer van Vitesse 1 en hij begeleidt Janssen intensief, zodat hij weer op gewicht komt en fit kan aansluiten bij het eerste.

Janssen is onder Snoei basisspeler, maar de tijden bij Vitesse zijn gedraaid. De club verkeert in financiële moeilijkheden en moet spelers verkopen om de rekeningen te kunnen betalen. Ondanks jaarlijkse geruchten van allerlei clubs, is Janssen na elke transferperiode gewoon weer in Arnhem te vinden. Dat verandert in de zomer van 2003, als trainer Edward Sturing in de voorbereiding geen beroep meer doet op Janssen als basisspeler. Hij moet onder meer Stijn Schaars op dat moment voor zich dulden. Een oplossing wordt gevonden in het Belgische RC Genk, waar hij een halfjaar op huurbasis onder Sef Vergoossen speelt.

In de winterstop van 2003-2004 wil Vitesse Theo Janssen weer terug. Gert Claessens is het wisselgeld om Janssen weer terug te krijgen naar Arnhem. Onmiddellijk is hij weer een vast onderdeel van de basiself, maar ook hij kan niet voorkomen dat het op dat moment met de resultaten van Vitesse dramatisch gaat. Vitesse eindigt op de 16e plaats en moet nacompetitievoetbal spelen om zich te handhaven. Ondanks alles blijft het publiek de club trouw en met Theo Janssen gaat Vitesse de transferzomer van 2004 in. Dankzij een aantal gerichte versterkingen loopt het opeens bij Vitesse en voor het eerst ontpopt Janssen zich als een speler die ook doelpunten kan maken.  In het seizoen 2004/2005 scoort hij acht keer en Vitesse keert terug in het linkerrijtje.

Vanaf 2006 gaat het weer minder met Vitesse en de club is jarenlang klant van het rechterrijtje. Janssen is niet altijd onbetwist basisspeler, ondanks dat zijn talent en klasse door iedereen wordt gezien. Dat talent wordt ook door de bondscoach gezien: Marco van Basten roept Janssen op. Helaas is hij op dat moment uitgeschakeld door een operatie aan zijn keelamandelen. Een halfjaar na de eerste oproep van de bondscoach krijgt hij alsnog zijn ‘haasje’. Op 16 augustus 2006 maakt Stijn Schaars plaats in het oefenduel Ierland – Nederland. In totaal speelde Janssen vijf keer voor het Nederlands Elftal.

In 2008 ontstaat een schok in Arnhem als Janssen Vitesse verruilt voor FC Twente. Trainer Fred Rutten haalt Janssen naar Enschede al vertrekt hij vervolgens zelf bij de Tukkers. Janssen speelt drie seizoenen voor FC Twente in een geoliede machine waarin onder meer de kampioensschaal naar Enschede komt. Hij excelleert onder de Engelse trainer Steve McClaren, speelt Champions League-voetbal en scoort maar liefst 13 keer in het seizoen 2010/2011.

De zomer van 2011 is opnieuw een transferperiode waarin Janssen een transfer maakt. ‘Tattoo-Theo’ verrast vriend en vijand door te tekenen bij Ajax. Ondanks dat het een succesvol jaar is met het behalen van het kampioenschap, lijkt het meer een verstandshuwelijk dan een gelukkig huwelijk te zijn. In 2012 verslechtert de verstandhouding met trainer Frank de Boer en een transfer lijkt de enige oplossing.

Janssen speelt aan het begin van het seizoen 2012/2013 nog twee duels voor Ajax en scoort daarin voor het laatst in de uitwedstrijd tegen NEC. Wat volgt is een hele transfersoap, die uiteindelijk toch goed afloopt. In het nieuwe trainingscomplex in aanbouw op Papendal presenteert Vitesse Theo Janssen eind augustus 2012 als nieuwe aanwinst. Theet is weer thuus.

Mei 2014 stopt Theo met onmiddelijke ingang als gevolg van een kruisbandblessure. "Ik heb gevochten voor mijn laatste kans. Na de kruisbandblessure wilde ik absoluut terug komen en nog een aantal wedstrijden spelen. Door een nieuwe blessure ging dat niet. Hierdoor ben ik na gaan denken over mijn toekomst. Al snel kwam ik tot de conclusie dat die niet meer op het voetbalveld ligt", zegt Janssen, die nu aan de slag gaat als scout en specialistentrainer bij Vitesse. "Mijn hart ligt bij voetbal en Vitesse. Die twee dingen kan ik in deze nieuwe functie mooi combineren. Ik denk dat ik aardig oog heb voor talent. Het lijkt me een uitdaging om talentvolle spelers voor Vitesse te  ontdekken. Spelers die de academie en de A-selectie versterken."

Begin 2017 verruilt hij het assistent-tranerschap bij Jong Vitesse voor het hoofdtrainerschap van Vitesse onder 16. In de voorjaarcompetitie wordt medio 2017 onder zijn leiding het kampioenschap gevierd.