Op 8 april 2013 opende Vitesse de spliksplinternieuwe trainingsaccommodatie op Papendal officieel. Burgemeester Pauline Krikke en Merab Jordania openden het complex, geassisteerd door clubsymbool Hertog. Jong Vitesse nam het complex officieel in gebruik met een thuiswedstrijd tegen Jong NAC Breda (2-0), door doelpunten van Wimilio Vink en Roy Talsma. Merab Jordania: 'Het trainingscomplex is het begin van een mooie toekomst voor Vitesse. Onze eerste prijs.'
De kantine van het nieuwe Papendal is voor het publiek vrij toegankelijk wanneer er wedstrijden zijn. In de kantine zijn uitstekende voorzieningen voor eten en drinken gerealiseerd, geserveerd door vrijwilligers van de club. Op de tribune bij het hoofdveld is plaats voor 550 overdekt zittende toeschouwers.
Hieronder is te zien hoe het trainingscomplex tot stand kwam, in foto's van Harry Weijde. Wil je meer weten over de totstandkoming van het nieuwe complex? In de Vitesse Fanzone en in MijnVitesse is het boek 'de Droom II' verkrijgbaar. Het boek biedt in woord en beeld een inkijk in de bouw van het prachtige gebouw wat het hart is van de Vitesse Academie.
Stand van zaken week 44-2012
Stand van zaken week 42-2012
Stand van zaken week 38-2012
Stand van zaken week 34-2012
Stand van zaken week 32-2012
Stand van zaken week 19-2012
Stand van zaken week 16-2012
Stand van zaken week 15-2012
Stand van zaken week 14-2012
Stand van zaken week 12-2012
Stand van zaken week 11-2012
Stand van zaken week 09-2012
Stand van zaken week 08-2012
Stand van zaken week 07-2012
08-01-2012: Eerste paal eind januari de grond in
Op Papendal wordt al een tijdje gewerkt aan de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van het nieuwe trainingscomplex. Nadat in december de contracten voor de bouw werden ondertekend, is het volgende officiële moment op 25 januari 2012. De eerste paal zal dan de grond in gaan.
Stand van zaken week 1-2012
Bron: Geesink Weusten Advocaten
16-12-2011: Officieel moment trainingsaccommodatie
Vrijdagochtend stond een bijzonder moment op het programma voor iedereen binnen Vitesse. In de bestuurskamer werd het bouwcontract ondertekend voor de nieuwe trainingsaccommodatie op Papendal.
"Een mooi moment voor iedereen die bij Vitesse betrokken is en de club een warm hart toedraagt", aldus algemeen directeur Paul van der Kraan. "Het is een wens die eindelijk in vervulling gaat. Vitesse krijgt een fantastische trainingsaccommodatie die de meest moderne van Nederland gaat worden."
Naast Vitesse was ook de bouwonderneming (Veluwezoom/Verkerk), de architect (geesink/Weusten Architecten) en het installatiebedrijf (Kuijpers Installatie) aanwezig om het contract te ondertekenen en het glas te heffen op het geweldige project.
Bron: Vitesse.nl
07-09-2011
Bron: Arnhem Notudoc
Over niet al te lange tijd is het zover: het Trainings- en Opleidingscentrum Vitesse verhuist van de aan de zuidzijde van Papendal gelegen voormalige boerderij De Slenk naar een nieuw gebouw in de noordwestelijke hoek van het terrein.
In de nieuwbouw, die tevens dienst gaat doen als kleine tribune voor het hoofdveld, zullen behalve het eerste elftal, Jong Vitesse alle jeugdelftallen van de Voetbal Academie hun accommodatie vinden. In totaal telt het voetbalcomplex, net als nu het geval is, vijf velden: een hoofdveld en vier oefenvelden.
Stand van zaken masterplan
Langzaam maar zeker beginnen de contouren van het in het noorden van Papendal geconcentreerde gebouwenensemble zich af te tekenen. Na de verplaatsing van de werkschuur en de bouw van het Sport en Innovatie Centrum werden Hotel 4 en het Sport en Onderwijs Gebouw gerealiseerd. Dit jaar wordt begonnen met de realisatie van de grote Arnhem Hal.
Ook de terreininrichting begint vorm te krijgen: de parkeercapaciteit wordt stukje bij beetje uitgebreid, deze lente start de aanleg van een gedeelte van de sportstrip op het westelijke uiteinde van het terrein. Bij elk terreindeel is het puzzelen hoe om te gaan met het bestaande groen. Waar mogelijk worden bomen gespaard, in veel gevallen wordt ook geïnvesteerd in nieuwe aanplant.
Synergie
In het inmiddels 6 jaar oude masterplan is al op de verplaatsing van de voetbalclub geanticipeerd. De komst van de Arnhemse club naar het hart van Papendal brengt de afronding van het terrein een stap dichterbij. Als Vitesse is verhuisd is het westelijke deel van het centrumgebied gereed. Nadat de club de gebouwen aan de zuidzijde van Papendal heeft verlaten kan dit terreingedeelte voor de natuur worden heringericht.
Het Trainings- en Opleidings Centrum voegt zich goed in de opzet van het zich vernieuwende Papendal. De velden worden omgeven door het alom in het gebied aanwezige geboomte. Het gebouw en de toegangsweg worden in de orthogonale lay-out van het hart van het Nationale Sport Centrum opgenomen. De accommodatie wordt via een insteekweg bereikt. Rondom de velden te plaatsen hekken worden in bestaande boswallen opgenomen. Op de her en der op het complex overschietende hoeken grond wordt nieuw bos geplant.
Op verschillende vlakken zullen Vitesse en het Nationale Sportcentrum van elkaar gaan profiteren. Zo zal Vitesse gebruik gaan maken van het enkele jaren terug vernieuwde kunstgrasveld direct ten oosten van het hoofdveld. En bij slecht weer wordt door de voetbalclub uitgeweken naar de in het hart van Papendal gevestigde Arnhem Hal. Andersom zullen op Papendal trainende topsporters gebruik gaan maken van enkele hypermoderne revalidatietechnieken die in het Vitesse gebouw zijn gedacht.
Wat betreft het parkeren wordt door de voetballers, staf en supporters gebruik gemaakt van de parkeerstrook tussen de gebouwenreeks van Papendal en het voetbalcomplex. Pieken in gebruik vallen voor de beide gebruikers, Papendal en Vitesse, verschillend uit. Bij drukbezochte wedstrijden van het tweede elftal dient het parkeerterrein voor het Sport en Innovatiecentrum als overloop.
Gebouw
Het gebouw is in wezen een aan zijde opengewerkte doos. Door gebruik te maken van een souterrain wordt de accommodatie niet hoger dan 10.5 meter. De noordgevel en zuidgevel vormen de meest expressieve gebouwdelen. Het overstekende dak en de diverse schuine lijnen benadrukken het uitkijken vanaf de tribune.
Het in donkere stenen uit te voeren basement zet de accommodatie stevig op de grond. De verder praktisch geheel in messing op te trekken gevel zal binnen enkele maanden na montage dof kleuren. Het gebouw is door middel van grastaluds, die overgaan in het donkere basement, in de sportvelden opgenomen. De grashellingen vormen een mooi gegeven. In de uitwerking behoeven deze taluds aandacht. Blijft het gras wel groen onder het tribunedak en is de helling niet te steil om in geval van drukte op plaats te nemen.
Indeling
Souterrain (-1)
Het souterrain bestaat uit verschillende ruimten en is voornamelijk bestemd voor het eerste elftal. Het beslaat een bruto vloeroppervlak van 1177 vierkante meter. Naast de kleedkamer voor de eerste selectie is er voor de hoofdmacht ook het krachthonk gevestigd. Jeugdspelers zullen niet voor hun plezier afdalen naar de kelder, want zij zullen er alleen komen voor een bezoek aan de medische ruimten voor dokter en/of fysiotherapeut. Ook het krachthonk en de rehabilitatieruimte zijn in de kelder gevestigd. Bijzonder is ook de aanwezigheid van een trainingszwembad, stoombad, en een 'natte' trainingsruimte. Spullen kunnen opgeborgen worden in de speciale kledingkast voor de selectie.
Begane grond (0)
Op de begane grond bevindt zich de hoofdingang van het gebouw, aan de zijkant. Het is de verdieping waar de spelers van de Academie de meeste van hun tijd zullen doorbrengen. De op deze verdieping gevestigde 9 kleedkamers bieden ruimte voor een eventuele groei in het aantal academie-elftallen. Opvallen is het verschil in uitrusting tussen de kleedkamers: luxe en faciliteiten moet je verdienen en afdwingen. Hoe verder je komt in de Academie, des te mooier, groter en luxer is de kleedkamer. Naast kleedkamers voor de spelers zijn er ook ruimten voor de scheidsrechters en trainers om om te kleden op deze etage. Er is ook een speciale ruimte ingericht voor mogelijke dopingcontroles en eventuele ernstige blessure-gevallen.
Op het nieuwe complex kan ook de pers goed ontvangen worden, dit gebeurt op de begane grond in de media- en instructieruimte. Ook is er een interviewruimte die gebruikt kan worden voor gesprekken met de pers of intern als spreekkamer. Voor het materiaal wordt goed gezorgd op het nieuwe complex. Er is een speciale schoenenruimte ingericht waar de spelers van schoenen wisselen. Op deze manier wordt de vloer niet beschadigd. Maar er is meer zorg voor materiaal op de begane grond: de wasserij en onderhoudsruimten zijn ook op deze etage gevestigd. Het vloeroppervlak van deze etage bedraagt zo'n 1125 m2 bruto.
Eerste verdieping (1)
De eerste verdieping (oppervlakte 982 m2 bruto) is het nieuwe hart van de club Vitesse en de Vitesse/AGOVV Voetbal Academie. Het biedt plaats aan de kantine met bar, keuken, eetruimten en spelershome (player's lounge). Daarbij is dit ook de verdieping van waaruit de nieuwe prachtige tribune bereikt kan worden. Ondanks dat alles is het niet alleen maar een ruimte voor rust en ontspanning, want het bevat ook de computerruimte die voor allerlei gelegenheden dienst kan doen.
Tweede verdieping (2)
Op de hoogste etage van het complex treffen we het nieuwe hart voor de Vitesse-organisatie. Op een bruto-vloeroppervlakte van 937 vierkante meter is er voornamelijk plek voor ruime kantoren. Opvallend zijn daarbij de flinke management-offices, conference room en ook een ruimte voor de video-ondersteuning. Ook zijn er kantoren voor de voetbaltrainers op deze verdieping te vinden, alsmede het nieuwe clubarchief.
Ontwerp nieuwbouw (PDF)
Ontwerpconcept (PDF)
Situatieschets (PDF)